Poëzie Estafette Lelystad

Marijke F. Jansen tijdens de Poëzie Estafette Lelystad 2019
Marijke F. Jansen, Fotograaf: Juul Baars

Zondag 27 oktober 2019 deed ik mee aan de allereerste editie van de Poëzie Estafette Lelystad. Hier deden maar liefst 30 dichters aan mee! De organisatie lag in handen van Marian van Gog, Lucia Silder en stadsdichter van Lelystad Juul Baars, en de middag vond plaats bij Utopodium. Lees snel verder hoe mijn ervaringen waren!

Het publiek
Het publiek, Fotograaf: Juul Baars

Wethouder Ed Rentenaar en Thomas Gerla
Ed Rentenaar en Thomas Gerla, Fotograaf: Juul Baars

Opening

De presentatie van de middag lag in handen van voormalig stadsdichter Thomas Gerla en dat deed hij met zijn gebruikelijke flair. Wethouder Ed Rentenaar nam het stokje na Thomas’ welkomstwoord letterlijk van hem over om de poëtische middag officieel te openen en hij deed dit middels een goed gekozen gedicht. Daarna droeg hij de stok over aan Joost Baars, gastdichter en zoon van Juul.


Marcel van Kersbergen
Marcel van Kersbergen, Fotograaf: Juul Baars

Bekende gezichten

Ondanks dat ik niet woonachtig ben in Lelystad, merkte ik dat ik door mijn werk in de bibliotheek in Lelystad inmiddels toch flink wat mensen ken. Ik zag deelnemers van de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd, (voormalig) stadsdichters, Dijkdichters en samenwerkingspartners. Dat maakte dit evenement voor mij extra leuk, want ik was benieuwd wat al deze bekenden zouden voordragen en hoe ze zouden voordragen.

Manon Geerlings
Manon Geerlings, Fotograaf: Juul Baars

Marian van Gog
Marian van Gog, Fotograaf: Juul Baars

Een kleine, incomplete greep uit de voordrachten

Manon Geerlings raakte me ook deze keer weer met haar positief kritische gedichten en hoe ze deze met warme stem voordroeg, recht uit het hart. Marian van Gog kreeg me aan het lachen met haar ritmische en geestige light verses.

Floor Koedam
Floor Koedam, Fotograaf: Juul Baars

Floor Koedam stelt me nooit teleur: ook deze keer had hij een originele kwinkslag gegeven aan de opdracht van vandaag door het gedicht van de andere dichter volledig en op komische wijze te verwerken in een eigen gedicht. Caroline in ’t Veld had zelfs haar accordion meegenomen en trakteerde ons naast een meegebracht gedicht van een andere dichter op twee schitterende liedjes.

Caroline in ‘t Veld
Caroline in ’t Veld, Fotograaf: Juul Baars

Bij de estafette was ook een Vlaming aanwezig van wie ik de naam niet meer weet (Luc D’Herteveld met dank aan Facebook!), maar die een geweldige voordracht deed met gedichten die erg mooi waren. Marijke Kienhuis van de Dijkdichters vond ik sterk in haar wijze van voordragen: ondersteund met pianomuziek en met veel oogcontact met haar publiek. Bijna alsof ze het ons zelfverzekerd aan het vertellen was in plaats vanaf een papier voor te dragen.

Luc D’Hertefeld
Luc D’Herteveld, Fotograaf: Juul Baars

Marcel van Kersbergen gaf ook een originele draai aan de opdracht: hij droeg eerst een Engels gedicht voor van Philip Larkin, daarna een vertaling die hij er zelf van heeft gemaakt en ten slotte zijn eigen, moderne interpretatie. Dat gaf een erg geestig resultaat. Er waren nog vele, vele andere mooie voordrachten, maar ik kan ze onmogelijk alle 30 benoemen!

Marijke Kienhuis
Marijke Kienhuis, Fotograaf: Juul Baars

Marijke F. Jansen
Marijke F. Jansen, Fotograaf: Juul Baars

Mijn eigen voordracht

Zelf was ik als negende kandidaat aan de beurt. Ik droeg eerst een gedicht voor uit Toffee van Sarah Crossan, genaamd ‘Haar naam is Marla’. Ik legde aan het publiek uit dat zij romans schrijft in gedichten en dat ik dit zo’n gaaf idee vond, dat ik dat zelf ook wilde uitproberen en dat ik dit heb toegepast in mijn bijdrage aan de bundel Er was eens.

Marijke F. Jansen
Marijke F. Jansen, Fotograaf: Juul Baars

Ik had één gedicht daaruit voorbereid; Pijnlijke Poëzie, maar zag dat de meesten tot nu toe drie gedichten hadden voorgedragen. Daarom besloot ik spontaan om nog een gedicht uit het boek te doen, eentje waar ik een zanglijntje bij heb verzonnen. Daarom heb ik het gedicht Kay voor het publiek a capella gezongen. Manon, die het stokje daarna van me overnam, zei met een knipoog dat ze me wel wilde boeken! Even later vroegen de mensen die achter me zaten wie de schrijfster was waarvan ik iets had voorgedragen. Leuk dat je zo dichters aan elkaar kunt doorgeven!

Ben je benieuwd naar mijn bijdrage? Ik heb met videomateriaal van J.R. Huisman en de foto’s van Juul en Mattie een video gemaakt met mijn voordracht:

Poëzie Estafette Lelystad 2019 – Voordracht van Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen
Marijke F. Jansen, Fotograaf: Mattie Goedegebuur

Juul Baars
Juul Baars, Fotograaf: Marijke F. Jansen

De eerste editie van de Poezie Estafette Lelystad was een geslaagde editie! Het was een lange zit en helaas moest ik de laatste twee dichters missen, maar ik heb ontzettend genoten van alle mooie voordrachten! Bedankt voor de organisatie, Juul, Marian en Lucia! En Juul: bedankt voor de gave foto’s als mooie herinneringen aan een mooie middag! Ben je benieuwd naar een overzicht van alle dichters? Mattie Goedegebuur maakte een mooi overzicht in dit Facebook bericht!


2 reacties op ‘Poëzie Estafette Lelystad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s