Bevroren in de bundel Er was eens

“Het is een prachtig verhaal met mooie diepere lagen, een goed gebruik van poëzie en een prachtige band tussen twee zussen.”

Books of Hope and Dreams

“Bevroren is totaal anders dan de andere sprookjes in de bundel. Ik vond Bevroren dan ook erg origineel en een leuke afwisseling!”

Thunderstruck books

“In dit verhaal is niks wat het lijkt en word je een beetje om de tuin geluid wat je echt niet door hebt. Dit was wel een aangename verrassing.”

Diva Books 015

Bevroren (kort verhaal, oktober 2019)

Opgenomen in de sprookjesbundel Er was eens
ISBN: 9789492585394
Uitgever: Dutch Venture Publishing
€ 15,00
Klik hier voor meer informatie.

Bestel hier Er was eens gesigneerd door Marijke F. Jansen via Liefs, de auteur

De verhalen van Er was eens

 1. Miranda Peters – Negen levens
 2. Cathinca van Sprundel – Ontvlochten
 3. Jen Minkman – De grote, boze wolf
 4. Marijke F. Jansen – Bevroren
 5. Suzanne Peters – Online

Bevroren, kort verhaal
In Ademtocht leven de inwoners altijd in vrees voor de machtige migyur, de yeti’s uit de bergen. Om die reden voeren de inwoners één keer per jaar Het Ritueel uit, waarbij er een baby wordt geofferd om hun woede op afstand te houden. In een loting bepalen de inwoners na afloop van Het Ritueel altijd wie volgend jaar het offer moet verzorgen. Tot haar grote ontzetting komt deze taak terecht op de jonge schouders van Elsanna, de jongste dochter van de burgemeester. Terwijl de ogen van het hele dorp op haar gericht zijn, begint de tijd te dringen. Dan slaat het noodlot toe: de migyur nemen haar buurjongen en beste vriend Kay mee. Samen met haar zus Gherardie, waarvan ze jaren geleden vervreemd is, gaat ze op zoek naar hem.

‘Toen mij gevraagd werd of ik ook een sprookje wilde schrijven voor deze bundel, was ik uiteraard meteen enthousiast. Al zo lang als ik me kan herinneren adem ik sprookjes. Aangezien mijn favoriete Disneyfilm Frozen is, besloot ik om dit sprookje te herschrijven. Frozen is heel lichtjes gebaseerd op De Sneeuwkoningin en mijn eerste gedachte was om me vooral aan dat sprookje te houden. Ik miste echter een aantal elementen die ik zo ontzettend gaaf vind aan Frozen en bovendien is De Sneeuwkoningin een behoorlijk lang sprookje met heel veel verschillende scènes en details. Ik verzandde al snel in een soort kopie van dat sprookje. Ik besloot daarop om het helemaal anders aan te pakken; om van beide verhalen een paar elementen te nemen en daarmee een heel nieuw sprookje te maken. Het verhaal Bevroren is het resultaat.’

Marijke F. Jansen

Flaptekst van Er was eens

Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al? Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde. Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters (Gaiatrilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen. Vijf sprookjes, vijf heldinnen, vijf keer ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Of toch niet?

Met vijf betoverende illustraties van Marieke Veringa.

Leuk weetje: poëzie

‘Het verhaal Bevroren is voor mij heel speciaal, omdat ik hiermee eens iets totaal nieuws heb uitgeprobeerd als schrijver,’ vertelt Marijke. ‘Twee jaar geleden ontdekte ik namelijk de schrijfster Sarah Crossan en haar romans in gedichten. Ik vind ze fantastisch en wilde al een tijdje zoiets uitproberen. Bevroren bestaat niet alleen uit gedichten, zoals de boeken van Sarah Crossan, maar wel uit twee perspectieven, waarvan er eentje in poëzie is geschreven. Ik vond het ontzettend gaaf om te doen en vind de wisselwerking zelf erg mooi geworden. Deze manier van schrijven gaf me kansen die ik met alleen proza denk ik niet had gehad. Ik ben wel heel benieuwd hoe lezers het zullen ervaren!’

Blogtour en recensies

Van 28 september tot en met 5 oktober 2019 loopt de Er was eens Blogtour. Elke dag van deze Blogtour is er op een boekenblog in Nederland of Belgie aandacht voor Er was eens. Klik hier voor een overzicht van de Er was eens Blogtour!

Recensies
Benieuwd wat anderen van Er was eens vinden? Hieronder een overzicht van verschenen recensies:

Er was eens in de media

Hier kun je zien waar Er was eens allemaal onder de aandacht is geweest:

FlevoPost, papieren editie van woensdag 2 oktober 2019

De Stentor, papieren editie Flevoland en Kampen van vrijdag 4 oktober 2019

De Drontenaar, papieren editie van maandag 14 oktober 2019

Kleijheeg & Kunst op Radio Lelystad: maandagavond 7 oktober 2019, om 21.00 uur

De Drontenaar (online artikel, dinsdag 1 oktober 2019.

Alphens Nieuwsblad, maandag 30 september 2019

Oozo.nl, dinsdag 1 oktober 2019Drimble, dinsdag 1 oktober 2019

Evenementen rondom Er was eens

2019

2020

 • 10 januari 2020: We Love Books in Leeuwarden. Marijke F. Jansen is dan te gast bij de boekenclub van Kinderboekwinkel De Toverlantaarn. Lees hier mijn verslag!
 • 29 februari en 1 maart 2020: Fantasy Fest te Rijswijk. Marijke F. Jansen deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.
 • 6 en 7 juni 2020: Zomerfolk Rapalje Festival te Groningen. Marijke F. Jansen deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.
 • 30 en 31 juli en 1 en 2 augustus 2020: Castlefest te Lisse. Marijke F. Jansen zal zaterdag 1 en zondag 2 augustus aanwezig zijn. Ze deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.
 • 19 en 20 september 2020: Elfia Arcen te Arcen. Marijke F. Jansen deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.
 • 25, 26 en 27 september 2020: Historisch Zoetermeer te Zoetermeer. Marijke F. Jansen deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.
 • 28 en 29 november 2020: Winter Castlefest te Lisse. Marijke F. Jansen deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.
 • 12 en 13 december 2020: Midwinterfair te Alphen aan den Rijn (Archeon). Marijke F. Jansen deelt hier een boekenstand met Cathinca van Sprundel.