Moerasmeisje in de bundel Er was eens – Het hart van een schurk

Bloggers over ‘Moerasmeisje’ in ‘Er was eens – Het hart van een schurk’

“Briljante hertelling van Hans en Grietje.”

Lots of Booklove

“Moerasmeisje van Marijke F. Jansen is één van mijn favorieten uit deze bundel. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik heel erg van dystopische settings houd, maar de setting is zeker niet het enige pluspunt van dit verhaal. Sterker nog, het heeft alles wat een goed kort verhaal moet hebben.”

Happy Cherry

“Bij Moerasmeisje viel me de schrijfstijl op. Deze vond ik erg prettig. Het thema is ook actueel.”

Drukinkt

“Een uniek gegeven is hoe de hoofdpersonages weten te communiceren door middel van haiku’s. Hoewel men snel door heeft om welk sprookje het gaat, en de lezer kan aanvoelen hoe het zal eindigen, blijft de boodschap in dit verhaal sterk.”

SJM Schrijft

Moerasmeisje (kort verhaal, april 2021)

Opgenomen in de sprookjesbundel Er was eens – Het hart van een schurk
ISBN: 9789492585677
Uitgever: Dutch Venture Publishing
€ 16,95
Klik hier voor meer informatie.

De verhalen van Er was eens – Het hart van een schurk

  1. Miranda Peters – Zielenspiegel
  2. Cathinca van Sprundel – Meerminhart
  3. Sandra J. Paul – Nocturna
  4. Marijke F. Jansen – Moerasmeisje
  5. Suzanne Peters – Niemand weet, niemand weet

Moerasmeisje, kort verhaal
2031, een jaar waarin de Aarde eerst getroffen werd door een hittegolf en daarna door een niet aflatende regenbui. Het resultaat? Een onbekend dodelijk virus bij de veestapel dat al snel overspringt op mensen en een verpeste oogst met een voedselschaarste tot gevolg.

In deze wereld leeft Naia, samen met haar zieke moeder, aan de rand van het moerasgebied. Ze lijken het samen aardig te redden, tot op een dag het bestuur van Dorpsbelangen aanklopt en al hun eten meeneemt. Zogenaamd om her te verdelen onder de dorpsbewoners, alleen zien Naia en haar moeder er zelf niets van terug. Ten einde raad gaat Naia het moeras in, op zoek naar eten. Als ze denkt dat de situatie niet veel ernstiger meer kan worden, staan er plotseling twee kinderen voor de deur…

‘Toen de eerste sprookjesbundel Er was eens zo goed werd ontvangen, gonsde het in onze schrijversappgroep van de energie. Allemaal hadden we zin om nieuwe sprookjes te schrijven, hoewel Jen Minkman al snel aangaf er geen tijd voor te hebben deze keer. Sandra J. Paul nam haar plaats in bij deze tweede bundel.

Dit keer wilden we graag eens het gezichtspunt nemen van de slechteriken en ik hoefde niet lang na te denken welk sprookje ik wilde doen. Verschillende verhaalelementen slopen al vlug mijn brein binnen en begonnen een verhaal te smeden en ook de titel was er al vanaf het begin.

Grappig genoeg ontstond het idee voor een virus onder het vee al voordat we te maken kregen met de corona-pandemie. Onze eigen pandemie zorgde er wél voor dat ik me beter in de situatie kon inleven en ik paste her en der iets van het oorspronkelijke idee aan om het herkenbaarder te maken voor de lezer.

Het schrijven is dit keer heel organisch gegaan. Mijn dystopie omvatte een hele geschiedenis en in een kort verhaal wil je niet beginnen met een geschiedenisles. Het was dus nog een hele klus om de wereld duidelijk voor de lezer neer te zetten zonder te vervallen in grote informatieblokken. Ik begon met schrijven en vreemd genoeg wilden de woorden na dat eerste hoofdstuk er vooral vóór gezet worden. Niet er na! Daardoor groeide het verhaal niet chronologisch. Ik schreef en schreef en vulde stukken tussendoor aan tot ze voor mijn gevoel klopten. Daarbij kreeg ik ook hulp in de vorm van mijn favoriete, kritische meelezer: Ivette Amesz. En tot slot schreef ik het einde. Deze manier van schrijven was helemaal nieuw voor me, maar ik ben wel erg trots op het resultaat!’

Marijke F. Jansen
Video over de locatie waar ‘Moerasmeisje’ zich afspeelt

Flaptekst van Er was eens – Het hart van een schurk

Er was eens… een grote groep helden. Maar hoe zit het met de slechteriken?

Laat je meevoeren naar werelden waar de doden herrijzen, Doornroosje duisterder is dan je denkt, internettrollen de mensen het leven zuur maken, het peperkoekhuisje een andere betekenis krijgt en de zeeheks ook een hart heeft.

Sandra J. Paul (Hell City: laatste halte), Suzanne Peters (Van slag), Miranda Peters (De Ademdief), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen maar nu kunt herontdekken.

Vijf sprookjes, vijf schurken, vijf keer het verhaal achter de persoon die er niet zo goed vanaf komt.

Met sprookjesachtige illustraties van Eóin de Zwaan.

Leuk weetje: poëzie

‘In Bevroren had ik één perspectief in gedichten geschreven,’ vertelt Marijke. ‘Voor deze tweede sprookjesbundel wilde ik opnieuw iets met poëzie doen, maar niet op dezelfde wijze. Het antwoord vond ik in haiku’s, gedichtjes van drie regels die bestaan uit vijf, zeven en vijf lettergrepen. Deze schrijven de hoofdpersonen voor hun sociale media en gebruiken ze om daar met elkaar te communiceren. Ik vond het een leuke uitdaging om op deze wijze te spelen met taal.’

Blogtour en recensies

Van 12 april tot en met 16 april 2021 loopt de Er was eens – Het hart van een schurk Blogtour. Elke dag van deze Blogtour is er op een boekenblog in Nederland of Belgie aandacht voor Er was eens – Het hart van een schurk.

Recensies
Benieuwd wat anderen van Er was eens – Het hart van een schurk vinden? Hieronder een overzicht van verschenen recensies:

* Saskia: SJM Schrijft

* Kirsten: Happy Cherry

* Nicole: Lots of Booklove

* Bianca: Drukinkt

* Tazzie: Ik hou van horror, fantasy en spanning

* Rika: The world of books by Fae

* Danique: xaboutbooksx

* Diane: Dianes Boekenhoekje

* Tessa: Belgium Bibliophile

* Elsa: Mustreads or not

* Books and Paris: Books and Paris

* Annette: Books of Hope and Dreams

* Bren: The bookdragon’s nook

* In de boekenkast: In de boekenkast

* Manuela: Diamond Pages

* Conny: Connies Boekkies

* Linda: Linda Linea Recta

* Ramona: Ramona leest

* Anja: Follow me move

* Dalinja: Koffie met ons

* Liz: Diva Books

Er was eens – Het hart van een schurk in de media

Hier kun je zien waar Er was eens – Het hart van een schurk allemaal onder de aandacht is geweest:

Papieren editie FlevoPost
Papieren editie De Noordoostpolder
Papieren editie Weekendkrant Duin- en bollenstreek

Evenementen rondom Er was eens – Het hart van een schurk

2021

Unieke boekenleggers

Wist je al dat Rubre Art bij elk verhaal een unieke boekenlegger heeft gemaakt op basis van de hoofdpersonages? Er zijn dus wel vijf boekenleggers gemaakt bij Er was eens – Het hart van een schurk! Kun je raden welke boekenlegger bij Moerasmeisje hoort? 😇

De boekenleggers kun je rechtstreeks bestellen via de Etsy Shop van Mariska (Rubre Art). Klik daarvoor op de knop hieronder.